Wat te doen tegen bij jeuk hond?

Voor een hond is er bijna niets vervelender dan chronische jeuk, waarbij er soms wel om de paar seconden een reflex is om te krabben of bijten.

Het is normaal dat een hond zo nu en dan jeuk heeft, zoals wij mensen dat ook regelmatig hebben.

wat te doen bij jeuk hond

Het is echter een ander verhaal wanneer de jeuk een chronisch karakter aanneemt en bijna constant aanwezig is. Dit kan gebeuren wanneer er huidproblemen aanwezig zijn. Deze huidproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben, maar vaak gaat het om een infectie van een schimmel, bacterie, mijt of vlo.

Vaak hadden problemen voorkomen kunnen worden met extra aandacht voor de gezondheid van de hond. Lees in dit artikel daarom ook tips hoe jeuk voorkomen kan worden.

Jeuk verhelpen bij de hond

Een hond heeft te veel last van jeuk wanneer het dier om de paar minuten of zelfs seconden stopt met wat hij doet om te krabben of bijten in de huid. Dit krabben of bijten kan leiden tot beschadigingen van de huid en soms zelfs kale plekken. Deze symptomen kunnen ook een direct gevolg zijn van een infectie.

Het is goed om hinderlijke jeuk zo snel mogelijk aan te pakken bij de hond. Een eerste stap kan gezet worden door de hond grondig te wassen met een milde hondenshampoo. Een goed voorbeeld is Oxyfresh Pets shampoo: een milde shampoo die reinigt, terwijl het de natuurlijke balans op de huid respecteert. Deze shampoo valt schadelijke micro-organismen aan met behulp van actief zuurstof en brengt bovendien de huid tot rust, waardoor de jeuk direct afneemt.

Afhankelijk van de oorzaak van de jeuk en huidproblemen, is er vaak ook nog een behandeling met medicijnen nodig. Het kan, tenzij de dierenarts anders aangeeft, allesbehalve kwaad om tijdens de behandeling ook de hond regelmatig te blijven wassen met de shampoo.

Jeuk bij de hond voorkomen

Hoewel in de meeste gevallen er voldoende behandelmethodes beschikbaar zijn om de jeuk volledig te elimineren, is voorkomen van de problemen natuurlijk een betere optie. Vaak wordt jeuk veroorzaakt door een infectie met micro-organismen. Hoewel deze infecties nooit volledig te voorkomen zijn, kunnen er wel maatregelen getroffen worden om een besmettingskans te verkleinen.

Met name bij langharige honden kan er bij onvoldoende verzorging een voedingsbodem gecreƫerd worden. Hierin willen micro-organismen maar al te graag groeien. Wanneer de vacht bijvoorbeeld niet goed wordt afgedroogd na een zwempartij, kunnen bacteriƫn en schimmels explosief gaan groeien in de warme, natte vacht.

Goede gezondheid van de hond

Het is goed om de hond regelmatig een wasbeurt te geven met een hondenshampoo als Oxyfresh Pets, dat volledig veilig is voor de hond. Hoewel de hond natuurlijk ook zichzelf wast, biedt dit een ondersteuning en extra controle. Tijdens de wasbeurt is het namelijk eenvoudiger om eventuele problemen te zien. Door een huidprobleem op tijd te herkennen, kunnen veel klachten voorkomen worden.

Zorg er ook voor dat de hond een goed dieet krijgt met alle benodigde voedingsstoffen. Besteed daarnaast aandacht aan de mondgezondheid van de viervoeter. Gebruik bijvoorbeeld Oxyfresh Pets mondwater voor honden, dat eenvoudig aan het drinkwater toegevoegd kan worden. Met Oxyfresh Pets tandpasta kunnen de tanden bovendien verzorgd worden.

Lees ook: De beste middelen jeuk