10 Tips tegen schilferige huid hond

Wanneer een hond een schilferige huid heeft, is de huid droog en vaak extra gevoelig. De droge, schilferige huid kan verschillende oorzaken hebben, waaronder mijten of atopie, een aangeboren aandoening.

Met een hond met schilferige huid moet voorzichtig worden omgesprongen.

Schilferige huid hond

Lees hieronder 10 tips bij honden met een schilferige huid.

1. Gebruik de juiste hondenshampoo

De huid van honden werkt net iets anders dan die van mensen. Mede om deze reden is het niet goed om shampoo voor mensen te gebruiken voor honden. Heeft de hond een schilferige huid, dan zijn echter ook niet alle hondenshampoos goed.

Kies altijd voor een milde hondenshampoo die op geen enkele manier de huid van de hond verder kan irriteren. Een erg goede optie is Oxypet shampoo. Deze shampoo voor honden maakt geen gebruik van irriterende chemicaliën en is ongeparfumeerd. De behandeling van nare luchtjes en bacteriën gaat op basis van actief zuurstof, wat op geen enkele manier de huid van de hond negatief aantast.

2. Borstel de vacht regelmatig

Door de vacht regelmatig te borstelen wordt de huid van de hond gestimuleerd om meer natuurlijke vetten aan te maken. Dit is met name bij een schilferige huid erg nuttig, omdat het de huid vochtiger maakt en hierdoor nieuwe schilfering tegengaat. Ook simpelweg aaien heeft een vergelijkbaar effect.

3. Anti-vlo maatregelen

Vlooien veroorzaken een geïrriteerde huid en kunnen bij sommige honden zelfs allergische reacties veroorzaken. Zijn er lange tijd vlooien aanwezig op de huid van de hond, dan kan dit leiden tot schilfering. Vlooien zijn met het blote oog zichtbaar. Een ander kenmerk van de aanwezigheid van vlooien is dat de hond zo nu en dan plotseling begint te krabben of bijten in de huid, wat veroorzaakt wordt door plotselinge jeuk.

Neem anti-vlo maatregelen tegen de vlooien. Laat de hond bijvoorbeeld een vlooienband dragen en borstel de hond met een anti-vlooienborstel.

4. Geef de hond voer met natuurlijke vetten

Droge huid hond

Honden die gevoelig zijn voor het krijgen van een geïrriteerde huid, kunnen ook al een schilferige huid krijgen van voeding. Geef de hond voeding met een hoog gehalte aan omega 3 en 6 vetzuren.

Dit zijn gezonde vetzuren die onder meer in vis zitten en kunnen helpen bij het tegengaan van een droge huid met schilfers.

5. Huiduitslag door mijten

Naast vlooien, kunnen ook mijten een uitslag en droge huid veroorzaken. Er zijn verschillende mijtsoorten die de huid (ernstig) kunnen irriteren. Deze moeten behandeld worden bij de dierenarts met een speciaal anti-mijtenmedicijn.

6. Te vaak wassen

Het kan geen enkel kwaad om zo nu en dan de hond te wassen. Zeker wanneer de hond net in een vieze sloot is gesprongen, is een wasbeurt met goede shampoo geen overbodige luxe. Toch moet een hand ook niet te vaak gewassen worden.

Honden wassen vanuit hun instinct de eigen vacht. Het is daarom lang niet altijd nodig om de vacht nog eens extra te wassen. Een huid die te vaak gewassen wordt, zeker met de verkeerde shampoo, kan sneller geïrriteerd raken en hierdoor gaan schilferen. Was daarom de hond niet meer dan één á twee keer per maand, tenzij een extra wasbeurt nodig is vanwege bijvoorbeeld een duik in de sloot.

7. Een duik in zeewater

Het voelt wellicht tegenstrijdig, maar een duik in zeewater kan de schilferige huid effectief tegengaan. Het zoute water werkt ontsmettend, met name wanneer er sprake is van bacteriën of vlooien. Droog de hond achter wel goed af om een vieze hondenlucht te voorkomen.

8. Atopie hond tegengaan

Sommige honden hebben atopie, een aandoening waarbij heftig gereageerd wordt op bepaalde stoffen. Dit zijn doorgaans stoffen die normaal gesproken niet schadelijk zijn, zoals graspollen. De hond reageert sterk op deze stoffen en kan onder meer te maken krijgen met een geïrriteerde, schilferende huid.

Lees hier de beste tips tegen atopie.

9. Slecht onderhouden huid verbeteren

Met name langharige honden hebben vaak ook aardig wat losliggend haar. Wanneer de hond niet regelmatig geborsteld wordt kan de vacht gaan klitten en kunnen losse haren een soort broeinest vormen voor bacteriën en schimmels.

Deze bacteriën en schimmels veroorzaken irritatie, wat ook kan leiden tot een droge en schilferende huid. Was de hond regelmatig en verwijder losliggend haar. Bij een lange vacht moet klitvorming voorkomen worden.

10. Hormoonaandoening behandelen

In enkele gevallen kunnen huidproblemen bij de hond veroorzaakt worden door een hormoonaandoening. Een relatief veelvoorkomende hormoonaandoening is het syndroom van Cushing, waarbij te veel stresshormonen geproduceerd worden.

Als hondeneigenaar is het niet mogelijk om Cushing zelf te behandelen, dit moet met behylp van medicijnen gebeuren. Met medicatie is de prognose over het algemeen goed en verdwijnen de huidproblemen in veel gevallen.

Lees ook: Top 10 middelen tegen jeuk bij honden