Jeuk is een veel voorkomend probleem bij honden.

Hoewel het, net als bij mensen, normaal is dat een hond zo nu en dan jeuk heeft, kunnen er ook serieuze problemen ten grondslag liggen aan de jeuk.

middel tegen jeuk bij honden

Lees ook: tips voor jeuk bij honden – Behandeling jeuk

Jeuk bij honden herkennen

Het herkennen van jeuk is meestal niet lastig. Een hond die veel last heeft van jeuk zal veel krabben en bijten in de vacht. Vaak gaat dit met een snelle reflex, bijvoorbeeld tijdens het wandelen of spelen. Let er op dat het niet erg is als een hond zo nu en dan jeuk heeft.

Jeuk is een probleem wanneer de hond meerdere keren per kwartier uitgebreid zit te krabben of bijten. Wanneer de jeuk gepaard gaat met een rode huid, beschadigde huid of kale plekken (al dan niet door het krabben en bijten) moet er zo snel mogelijk overgegaan worden tot behandeling. Het is belangrijk om een serieus jeukprobleem bij honden zo snel mogelijk als dusdanig te herkennen.

De jeuk behandelen

Om de jeuk effectief te kunnen behandelen, is het belangrijk om te weten waar de oorzaak van de jeuk ligt. In een groot deel van de gevallen gaat het om een bacterie-, schimmel-, mijt- of vlo-infectie, maar soms kan het ook gaan om een ziekte.

Het is altijd goed om de vacht en huid van de hond enkele keren goed te wassen. Gebruik hiervoor een speciale hondenshampoo. Shampoo voor mensen is niet geschikt voor honden en zelfs schadelijk, omdat het de structuur en balans in de vacht ernstig kan verstoren.

Kies het liefst voor een milde hondenshampoo die wel goed reinigt, maar tegelijkertijd de balans in de vacht respecteert. Een goed voorbeeld is Oxyfresh Pets hondenshampoo. Deze shampoo reinigt de vacht met behulp van het gepatenteerde Oxygene complex. Dit complex werkt op basis van actief zuurstof, dat grondig reinigt, zonder dat het schadelijk is voor de hond.

De shampoo brengt bovendien de huid tot rust, zodat er een directe verlichting is van de jeukklachten. Voordeel is tenslotte ook dat Oxyfresh Pets shampoo dagelijks gebruikt mag worden.

Behandeling bij dierenarts

Soms is een simpele reiniging van de vacht niet voldoende, zeker wanneer er al langer een infectie aanwezig is. Onder meer met mijt en vlooien vormt goede reiniging van de vacht vooral een aanvulling op een behandeling met anti-mijt of -vlo middelen.

Jeuk bij hond voorkomen

Bijna alle oorzaken die huidproblemen en jeuk kunnen veroorzaken zijn ook erg goed behandelbaar, maar voorkomen is altijd beter. Ter preventie van toekomstige problemen is het verstandig om extra aandacht te besteden aan de lichamelijke verzorging van de hond.

Was de hond regelmatig met een goede shampoo als Oxyfresh Pets shampoo. Let ook op de mondhygiëne, om infecties in de gevoelige bek van de hond te voorkomen. Hiervoor kan bijvoorbeeld Oxyfresh Pets tandpasta gebruikt worden: een gel speciaal voor het gebit van honden. Hoewel het ontstaan van infecties nooit volledig uitgesloten kan worden, kan met een dergelijke verzorging de kans wel verkleind worden.

Beste tip tegen jeuk

Het belangrijkste is dat je een shampoo gebruikt dat mild is en de huid van de hond niet irriteert. Oxyfresh Pets hondenshampoo is hier de beste shampoo voor omdat deze shampoo het Oxygene complex bevat. Deze hondenshampoo reinigt de huid goed en irriteert de huid niet. Oxyfresh Pets hondenshampoo kun je hier bestellen.