Jeuk bij honden oorzaak

De meeste honden krijgen ergens gedurende het leven te maken met jeuk. Iedere hond heeft, net als mensen, zo nu en dan jeuk, maar het wordt een probleem wanneer de jeuk hevig is.

Jeuk kan allerlei oorzaken hebben bij honden.

Jeuk bij honden oorzaak

In vrijwel alle gevallen zijn er concrete problemen met de huid. Of en hoe eenvoudig de jeuk aangepakt kan worden, hangt sterk af van de oorzaak van de jeuk. In dit artikel worden de tien meest voorkomende oorzaken van jeuk bij honden besproken.

Lees ook: Behandeling jeuk – Beste middelen

1. Vlooien hond

Erg veel honden krijgen een keer te maken met een vlooienbesmetting. Vlooien springen erg makkelijk over van een besmette hond op een schone hond: een kort moment van contact kan al voldoende zijn.

Opvallend is dat veel honden niet last hebben van de hondenvlo, maar van kattenvlooien. Ook vlooien van katten kunnen namelijk leven in de vacht van een hond. Soms kunnen vlooien ook overspringen van een oppervlakte dat eerder in contact is geweest met een besmette hond. In enkele gevallen kunnen de vlooien ook vanaf mensen overspringen.

Vlooien kunnen met een vlooienkam, medicijn en regelmatige wasbeurt met een goede hondenshampoo, zoals Oxyfresh Pets shampoo, effectief bestreden worden.

2. Mijt (schurft)

Mijten zijn kleine parasieten die in zekere zin vergelijkbaar zijn met vlooien. Er zijn verschillende mijten die huidproblemen veroorzaken. Sommige mijten bevinden zich enkel in de vacht, terwijl anderen zich in de huid graven.

Dit leidt tot kleine bloedingen en hevige jeuk. Soms kan er ook oormijt in de oren aanwezig zijn, die zich verspreidt naar de rest van het lichaam. Ook mijt wordt met behulp van medicijnen en grondige reiniging behandeld.

3. Atopie hond

Atopie bij honden is in feite een allergische reactie op stoffen die normaal gesproken niet schadelijk zijn voor het lichaam. Bij contact met een allergeen wordt de huid van de hond rood en schilferig. Dit leidt tot jeuk en irritatie. Het krabben en likken van de hond kan de symptomen vervolgens verergeren.

De atopie wordt vaak veroorzaakt door verschillende planten(pollen).

4. Droge huid

Een droge huid kan gaan schilferen en jeuken. Droogheid kan ontstaan door de eerder genoemde factoren, maar ook door met verkeerde middelen de hond te wassen.

5. Hormoonziekten

Sommige hormoonziekten, zoals het syndroom van Cushing, kunnen onder meer leiden tot huidproblemen. De behandeling hangt sterk af van de oorzaak van deze ziekte, die kan verschillen.

6. Bacteriële infectie

Soms kan een bacteriële infectie leiden tot jeuk. Vaak zijn er bij bacteriële infecties al andere klachten, zoals een droge huid of oorontsteking.

7. Schimmelinfectie

Wanneer de balans tussen micro-organismen in de vacht en op de huid van de hond weg is, kunnen enkele micro-organismen ongeremd gaan groeien. Zijn dit schimmels, dan kan dit leiden tot een schimmelinfectie die irritatie en jeuk geeft.

Schimmel veroorzaakt overigens lang niet altijd jeuk. Vaker gaat het om symptomen als een rode huid en kale plekken.

8. Gistinfectie

Een gistinfectie is sterk vergelijkbaar met een schimmelinfectie. Het grootste verschil zit hem in het micro-organisme dat de ontsteking veroorzaakt.

9. Auto-immuunziekte

Bij sommige auto-immuunziektes valt het eigen afweersysteem structuren in de huid aan, waardoor er jeuk en irritatie ontstaat. Er zijn altijd medicijnen nodig om deze ziektes te onderdrukken.

10. Voedselallergie

Soms kan een voedselallergie leiden tot huidproblemen. Vaak gaat dit ook gepaard met andere symptomen, zoals benauwdheid. Alle voedselsoorten kunnen reacties veroorzaken, maar meestal gaat het om kip, rund, tarwe of zuivel.

Lees ook: 10 tips tegen een schilferige droge huid